Македонија слободна, слободно живее, со отворени можности и шанси за сите!

Македонија
Typography

Македонија слободна, слободно живее, со отворени можности и шанси за сите!

Обраќањето на претседателот на владата, Зоран Заев, на прославата по повод Денот на независноста н​а Македонија

„ Тоа што сме тука е слобода – бидејки, не дојдовме затоа што мораме, туку затоа што сакаме, нели?
Некој пешки, некој со велосипед, некој со детето за рака, некој со бабата под рака, некој со кучето, некој со автомобил… но секој, секој го направи тоа слободно.

Убаво е слободно да одлучуваме за нашите животи и нашата иднина, нели?!
Многу е убаво!

Избравме слобода. И избравме живот.

Верувавме. Се здруживме. Дејствувавме.

И да, денес, Македонија слободна, слободно живее.

Во предвечерието на дваесет и шестиот по ред 8.септември, Денот на независна и суверена Република Македонија, мислите слободно ги испраќаме кон новото утро.

Може да живееме квалитетно, со перспективи, во нашата Македонија!

Ќе се разбудиме со нова надеж затоа што веќе знаеме, oстварлива е вербата.

Ако до една цел, слободата, стигнавме заедно, тогаш заедно можеме и до другите заеднички цели.

Македонија демократска, демократски да се развива.

Македонија европска, европски да напредува.

Македонија наша, заедно да ја изградиме.

И во Република Македонија да живееме финансиски стабилни, безбедни и со нови шанси за нови успеси.

Граѓанска Македонија доби граѓанска Влада којашто ја презеде одговорноста да ги води овие процеси.

Граѓанската Влада што ја предводам се отвори за луѓето и за светот.

-Парите ги насочуваме кон граѓаните низ покачувањето на минималната плата, надоместоците, субвенциите, намалувањата на давачките.

-Економијата ја развиваме низ условите што ги создаваме за развој на домашните претпријатија и нивното поврзување со странски компании.

-Институциите ги фокусираме во служба на граѓаните, низ поедноставни, неселективни процедури, со соодветно работно време, пред коишто нема привилегирани, туку секој е еднаков.

-Енергично ги спроведуваме реформските процеси во државата, коишто веќе ги отворија евро-атлантските перспективи.

-А Македонија активно соработува со соседите, низ пријателства што се претвораат во мостови кон нашата заедничка светла иднина.

Во овие процеси почитувани граѓани, слободата е таа движечка сила којашто води напред.

Таа слобода е широко поле на можности и длабок извор на шанси, што секој може да ги препознае и секој е повикан да дејствува.

Сакам да укажам дека Република Македонија, а со тоа и сите ние како граѓани сме пред момент што не се испушта и за којшто е неопходно да покажеме повторно зрелост. Затоа што таква е демократијата, низ индивидуални тестови го пушта колективниот развој.

Очите на цела меѓународна јавност ги свртевме кон нас со тоа што на мудар и трпеллив начин, од земја генратор на криза, Република Македонија ја претворивме во мотор на развој на регионот.

Сега имаме отворен пат за напредок преку подадените раце за членство во Европската унија и во НАТО од земјите пријатели на Македонија.

Постојат реални можности Македонија да добие чиста препорака, а потоа и датум за преговори со Европската унија. Реални се надежите и дека Република Македонија може да биде 30. Членка на НАТО.

Клучен тест пред нас се локалните избори. За прв пат по 11 години, нова демократска влада ќе организира и спроведе избори.

Но пред нас се и европските вредности коишто се нашиот патоказ.

Цврсто сме определени да организираме и спроведеме фер, демократски и регуларни избори, со нула толеранција за евентуални злоупотреби.

Друг тест се реформите, на коишто работиме во соработка со граѓанските организации и ЕУ и НАТО, за да овозможиме независно судство, објективни медиуми, незвисни институции во државата.

Тест се и развојот на добрососедските односи и регионаланата соработка, што покажавме дека од слабост сме способни да ги претвориме во предност. Договорот со Бугарија, отворените можности за транспротно поврзување на Самитот во Трст, отворените врати за економска соработка на неформалниот самит во Драч, билатералните договори за развој на економската соработка со повеќе држави од регионот и светот, покажуваат дека таму каде што има политичка волја, се стеснува просторот за отворени прашања.

Преку нашите искрени, инклузивни политики на подадена рака во општеството, испраќаме и порака во нашата држава дека сме подготвени заедно да сработиме и заедно да застанеме зад резултатите.

Прифаќаме сугестии. Прифаќаме различно размислување. Конструктивната критиката е здрава за општеството, води напред.

Ја поттикнуваме, особено од младите. Бидете гласни. Барајте да ве слушаме. Барајте простор. Барајте време. Бидете активни. На Македонија и е потребни младешката енергичност и креативност. На Република Македонија и се потребни младите луѓе кои се движечка сила на секоја држава. Сакаме и наша обврска е, да ги мотивираме младите луѓе, својата иднина да ја гледаат и да градат дома, во родната земја, меѓу семејството и пријателите. Тука, каде што припаѓаат.

Регистрирајте се со вашето име и емаил адреса на нашиот сервис и бидете секогаш во тек со новости од Македонија и Светот.